Η ΠΥΛΗ ΣΕ 17 ΚΛΙΚ

 

 

1. Περιηγηθείτε στον Διαδραστικό Χάρτη της Ελλάδας και εξερευνήστε τα ακίνητα μνημεία, τους αρχαιολογικούς χώρους, τους ιστορικούς τόπους και τις ζώνες προστασίας τους (εργαλείο: “επίπεδα πληροφορίας”) .

2. Χρησιμοποιείστε διαφορετικά χαρτογραφικά υπόβαθρα (εργαλείο: “υπόβαθρα”).

3. Γνωρίστε τις αρχαιότητες της περιοχής σας, κάνοντας zoom in. Επιλέξτε ένα μνημείο ή έναν αρχαιολογικό χώρο και δείτε τη συνοπτική πληροφόρηση που εμφανίζεται δίπλα στην κουκίδα (ονομασία,  διοικητική υπαγωγή, αρμόδια υπηρεσία).

4. Εμβαθύνετε περισσότερο επιλέγοντας το εργαλείο “άνοιγμα καρτέλας”. Μάθετε σχετικά με τη χρονολόγηση, την περιγραφή, τα ΦΕΚ προστασίας, την υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται το μνημείο/ο χώρος.

5. Μελετήστε το φωτογραφικό υλικό και, εφόσον έχουν αναρτηθεί, άλλα σχετικά τεκμήρια.

6. Αποθηκεύστε ή εκτυπώστε το δελτίο.

7. Βρείτε στον χάρτη τα όρια των αρχαιολογικών χώρων και των ζωνών προστασίας. Κάντε αποθήκευση (ή εξαγωγή σε shapefile) των συντεταγμένων του πολυγώνου οριοθέτησης (εργαλείο: “δημιουργία αναφοράς κορυφών”).

8. Εκτυπώστε τον χάρτη με τα όρια των αρχαιολογικών χώρων και των ζωνών προστασίας της περιοχής που σας ενδιαφέρει, σε κλίμακα (εργαλείο: “εκτύπωση χάρτη”).

9. Διαμοιραστείτε τον χάρτη με άλλους χρήστες (εργαλείο: “δημιουργία shared link”).

10. Εντοπίστε την τοποθεσία σας, είτε αυτόματα (εργαλείο: “εύρεση της τοποθεσίας μου”), είτε με τη χρήση συντεταγμένων ή με εντοπισμό του σημείου στο χάρτη (εργαλείο: “εργαλεία εντοπισμού θέσης”).

11. Ψάξτε αν βρίσκεστε εντός των ορίων ενός αρχαιολογικού χώρου ή μίας ζώνης προστασίας ή αν βρίσκεται κοντά σας ένα μνημείο.

12. Μετρήστε τις αποστάσεις με το εργαλείο “εργαλεία μέτρησης”.

13. Κάντε αναζήτηση στον χάρτη με λέξεις-κλειδιά (εργαλείο: “αναζήτηση”).

14. Επικοινωνήστε μαζί μας στην ενότητα “ΔΔΕΑΜ” και γνωρίστε καλύτερα το Εθνικό Αρχείο Μνημείων και το Έργο «Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο».

15. Πληροφορηθείτε για το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, τους ορισμούς και τις έννοιες.

16. Αξιοποιείστε τις διαλειτουργικότητες, αλλά και προσεχώς νέες δυνατότητες διαμοιρασμού στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

17. Συστηθείτε και δημιουργείστε έναν λογαριασμό χρήστη μέσα από την ενότητα « Είσοδος » με δύο διαφορετικούς τρόπους. Με εγγραφή μέσω του email σας ή με τα στοιχεία TaxisNet.